Plezier en punten gaan hand in hand

door Michiel Bouwman

KRUININGEN – Er kunnen geen twee kapiteins op één schip zijn, gaat een gezegde.

Daar hebben ze in Kruiningen echter maling aan. Met twee oud-eerste-elftalspelers aan het roer vaart de club wel. De club transformeerde van rodelantaarndrager tot een ploeg die lijfsbehoud in eigen hand heeft. Over een schokeffect na een trainerswissel.

Na vijftien wedstrijden in de derde klasse had Kruiningen slechts zeven puntjes verzameld. “We stonden stijf onderaan en bevonden ons in een neergaande spiraal. Het plezier was weg, dat hoorden we van en zagen we bij de spelers. Dat speelde al maanden. In de winterstop hebben we een gesprek met de trainer en selectie gehad, maar verbetering kwam er niet”, schetst Robin Arens de situatie.

Trainer Peter van Poortvliet moest het veld ruimen en Arens werd door de selectie gevraagd om het seizoen tot een goed einde te brengen. Dat doet hij met Gertjan Poley, eveneens oud-eerste-elftalspeler. “Het belangrijkste is geweest om het plezier terug te brengen. We houden de trainingen simpel, maar wel hard”, legt Poley uit. “We doen best veel aan conditietraining, maar ook veel partijspellen en afwerkoefeningen. Dat is altijd leuk hè. Verder hebben we duidelijke afspraken gemaakt. Op tijd komen klinkt heel normaal, maar dat soort dingen was verslapt.”


Robin Arens (links) en Gertjan Poley hebben Kruiningen inmiddels boven de degradatiestreep getild. foto Willem Mieras

De aanpak van het geroutineerde duo heeft effect. Sinds hun aantreden pakte de ploeg tien punten in vijf wedstrijden, waardoor het nu twee punten boven de degradatiestreep staat. “Het geloof ontbrak bij de spelers toen we begonnen”, zegt Poley. “Tegen AZVV verloren we nog in de laatste vijf minuten, maar de week erna tegen SKWNK (1-0-winst) kwam het geloof terug.” Desondanks heerst nog geen euforie in Kruiningen. Integendeel: “Er wordt naar beneden gekeken. Het eerste dat de jongens na afloop van een wedstrijd vragen is: wat heeft de concurrentie gedaan?. Elke week is nu een finale. Maar ik moet zeggen: het is ook leuk om zulke wedstrijden te spelen. Er ligt toch druk op je en de motivatie is daardoor hoog”, stelt Arens, die morgen koploper De Noormannen naar De Kruse Mat ziet komen. “Ik ben met een punt tevreden. Na de resultaten van afgelopen weken hebben we weer zelfvertrouwen, maar De Noormannen is de beste ploeg in de competitie. Zij zouden de terechte kampioen zijn, ze zijn het meest constant. Wat onszelf betreft denk ik dat we uit de laatste drie wedstrijden nog zes punten nodig hebben, aangezien SKNWK en Spui nu ook punten beginnen te pakken.”

Mocht Kruiningen in de derde klasse blijven, dan is aan de doelstelling voldaan. Vorig jaar promoveerde de Reimerswaalse ploeg via de nacompetitie en keerde daardoor na vijf jaar terug naar de derde klasse. “Het verschil tussen de derde en vierde klasse is groot. Ik kijk naar Yerseke, zoals zij draaien hadden wij ook moeten doen. Er zit niet veel verschil tussen beide ploegen en zij zijn vorig jaar ook gepromoveerd. Ons doel is om een stabiele derdeklasser worden.”

Waar Kruiningen ook eindigt, na afloop van het seizoen trekken Arens en Poley zelf weer de kicksen aan die ze (tijdelijk) hebben opgeborgen. Beiden zijn nog speler van het vierde elftal, maar waren niet te beroerd om de club uit de brand te helpen. Poley: “Noem het clubliefde.” Gerrit Petersen is de nieuwe hoofdtrainer. “Met hem hadden we al een paar jaar contact, maar afgelopen zomer hield hij de boot nog af omdat hij een jaartje rust wilde”, legt Arens uit. “Hij is een goede trainer voor deze selectie. Een clubman, die streng is als het nodig is.”