Remco Hamelink: aanvaller en fysiotherapeut

door Jack Begijn

SPUI – Hij heeft een druk bestaan. Toch komt Remco Hamelink, voetballer van zaterdag-derdeklasser Spui, relaxed over. “Ach”, zegt hij, “je bent jong en dan kun je veel aan.

Mijn leven is afwisselend en uitdagend.”

Hamelink is in het dagelijks leven fysiotherapeut. Hij heeft een praktijk in Hulst, werkt twee dagen in de week in Tilburg en is in dienst van de KNVB bij het Nederlandse beachsoccerteam. Daarnaast heeft hij net een nieuwbouw achter de rug. Een eigen praktijk aan huis als fysiotherapeut en osteopaat zit in de planning. “De praktijk in Hulst run ik met Michel van Bunder, voetballer van Hontenisse. Sinds anderhalf jaar hebben we Lorenzo d’Hont in dienst, die vroeger voor Koewacht speelde.”

Na voltooiing van zijn studie is Hamelink deels in Tilburg blijven hangen. Zijn werk bij de KNVB ziet hij als een aangename afleiding en een goede aanvulling op zijn cv. “Ik begin nu aan mijn tweede seizoen. Een jaar geleden tipte Mevlud Eryürük me dat de KNVB nog een fysiotherapeut zocht voor het beachsoccerteam. Na een gesprek viel de keuze op mij.” Daryl Rawidjan en Mevlud Eryürük maakten toen deel uit van Oranje.


Remco Hamelink verwacht dat Spui in het duel met SKNWK alles zal geven. “Dit duel is cruciaal, omdat we ons veilig kunnen spelen. In deze fase van de competitie mag niemand verzaken.” foto Peter Nicolai

“Het werken bij de KNVB is anders dan bij Spui, waar ik ook verzorger/fysiotherapeut ben. Ik zie het als een uitdaging. Het is geen alledaags baantje. Bij het soccerteam moeten de spelers op een toernooi de volgende dag al weer speelklaar zijn. Bij Spui kun je tegen een speler zeggen: ‘neem maar een weekje rust’. ”

Hamelinks functie bij de KNVB kost wel de nodige tijd. Zo was hij deze week in Zwolle bij de start van de buitentraining. Eind juni gaat hij met de ploeg mee naar Italië voor twee kwalificatietoernooien. De dertigjarige spits was zelf lange tijd geblesseerd. Voor dit seizoen moest hij noodgedwongen twee jaar aan de kant blijven. Bij een knieoperatie bleek de voetballer ook kraakbeenletsel te hebben. “Dit seizoen heb ik voorzichtig de draad weer opgepakt. Pas de laatste vier wedstrijden stond ik in de basis. Daarvoor had ik af en toe een invalbeurt.” In de wedstrijden die hij speelde, scoorde hij vier keer. “Op zich is dat een goed gemiddelde. Ze zeggen dat ik een neusje voor de goal heb. Dat klopt wel, denk ik.” Hij kijkt met een goed gevoel terug op de competitie. “Vorig jaar promoveerden we via de nacompetitie. We zijn dit seizoen geen enkele wedstrijd weggespeeld. Dat geeft aan dat we dit niveau aan moeten kunnen. Ons doel is lijfsbehoud. Daar moeten we in slagen.”

In de winterstop kwam Henk Koekkoek Spui versterken als assistent van Chris de Beer. “Het liep daarvoor niet zoals we wilden. We hadden een ‘boost’ nodig”, verklaart hij de komst van Koekkoek. “Volgend jaar hopen we onder leiding van de nieuwe trainer, Marc de Kunder, een gedegen middenmoter te zijn. Met een bredere bank is dat zeker mogelijk.”

Maar eerst moet de klip van die morgen wacht genomen worden. Spui gaat op bezoek bij SKNWK, dat hekkensluiter is met één punt minder dan Spui. Door de komst van de topklasse degradeert alleen de nummer laatst. Hamelink: “Dit duel is cruciaal, omdat we ons veilig kunnen spelen. Ik verwacht meer dan honderd procent inzet. In deze fase van de competitie mag niemand verzaken.”