,,Als trainer leg je de basis in het begin……..

,,Als trainer leg je de basis in het begin van het seizoen. Je leeft je in en laat je zien”

Oud-coach Cees Willemse zit Bruse Boys gloreren en SKNWK ploeteren

BRUINISSE – Officieel heeft Cees Willemse geen functie meer in het eilandelijke voetbal. Niettemin voelt de Bruenaar zich zeer betrokken bij twee clubs: Bruse Boys en SKNWK, de ploegen die het dit seizoen respectievelijk heel goed en heel slecht doen. Met de allesbeslissende fase van de competitie voor de boeg bekruipen hem logischerwijs gemengde gevoelens. Willemse over zijn band met Ronald van Oeveren, Wieldrecht-thuis, muziek, zijn keuze om geen interim-trainer van SKNWK te worden en andere voetbalzaken.

Natuurlijk heeft Willemse er over nagedacht om assistent-trainer te worden toen Ronald van Oeveren voor aanvang van het lopende seizoen werd aangesteld als trainer van Bruse Boys. ,,Ik vond het niet verstandig. Met Mats en Olaf (zijn twee zonen, red.) in het eerste kunnen ze denken dat er sprake is van belangenverstrengeling. Ik ben er definitief mee gestopt. Je moet geen Heintje Davids worden”, doelt hij op zijn vertrek als assistent van Edwin Kriens in het seizoen 2008/2009. ,,Je moet wel geloofwaardig blijven.”

Een andere hobby heeft in de loop der jaren zijn aandacht steeds meer opgeëist: muziek. Willemse maakt deel uit van shantykoor Neptunus en speelt in The Six Beggars, een bandje dat Ierse muziek speelt. ,,Daar ben ik het weekeinde net zo fanatiek mee bezig als met het voetballen. We treden vaak op bij evenementen en ik zoek zelf de muziek uit.”

Na zijn vertrek heeft Willemse het voetbal wel gemist, maar nu zit hij niet meer te wachten op een functie binnen het voetbal. ,,Ik mis het niet meer. Al die stress. Het wordt allemaal wat rustiger, ook voor de omstanders.” Natuurlijk zit voetbal nog altijd in het hart van Willemse. ,,Ik heb hier drie gasten rondlopen die voetballen, ik heb heel veel contact met Ronald en mijn vrouw staat in de kantine van Bruse Boys. ,,Ik weet alles en ken alle in en outs. Hier wordt veel over voetbal gepraat. Zonder overdreven gedoe.”
Willemse heeft, althans dat straalt hij uit, op een goede manier afstand genomen van het voetbal. Echter, de kennis, de visie, de gedachten zijn er nog altijd. Pratend over de successen van Bruse Boys en de malaise bij SKNWK zegt hij dingen die hout snijden en ‘raak’ zijn.

,,Ronald van Oeveren is een hele goede keuze geweest van Bruse Boys. Ik ken hem goed en het is een man die de jeugd kan stimuleren. Hij is soms wel eens te lief maar dat is ook zijn charme. Daar wint hij ook veel mee. Hij heeft heel veel verstand van voetbal en hij is enkel en alleen voetbal. Hij heeft het er werkelijk altijd over en heeft er alles voor over. Ik vind het erg belangrijk dat hij ’s ochtends bij de jeugd van Bruse Boys gaat kijken. Dat is een bindende factor. Daar krijg je vele dingen voor gedaan. Hij weet ook de twaalfde, dertiende en veertiende te motiveren en dat is heel belangrijk. Als trainer leg je de basis in het begin van het seizoen. Je leeft je in en laat je zien. Wanneer je geen contact met je elftalleiders hebt, heb je een probleem. Dat is ook mijn visie bij SKNWK geweest. Ik stond ’s ochtends ook te bij de E’s en de D’s te kijken. Dat is gewoon belangrijk en dan weet je wat er speelt binnen een club.”

Het contact tussen Willemse en Van Oeveren is bijzonder goed waarbij je onder meer kunt zeggen dat eerste een soort klankbord voor de laatste is. ,,Hij komt elke week hier. Toen hij bij HSC’31 zat, ging ik ook wel eens kijken. We zitten op dezelfde lijn. Ik adviseer hem een klein beetje, los van Olaf en Mats want daar wil ik geen invloed op uitoefenen. Ik dacht dat het voor Bruse Boys moeilijk zou worden zonder Peter Willemse en Thomas Groeneveld. Dat dachten jongens van Duiveland, die ik heb gesproken, ook. Wie had er aan promotie gedacht? Dat is ook de verdiensten van Ronald. Hij zet de spelers op de juiste plaats en heeft een aantal veranderingen doorgevoerd die goed zijn uitgepakt. Er staat een team.” Ook individuen heeft Van Oeveren volgens Willemse sterker gemaakt. ,,Ik vind het knap dat hij bijvoorbeeld Jasper Maaskant zover heeft gekregen op dit niveau. Dat is ook de verdienste van de speler maar Van Oeveren heeft hem vertrouwen gegeven en zover gebracht. Zo heb ik George Geluk nog nooit zo hard zien werken bij balverlies. Vraag me niet hoe het komt, maar zo heeft iedereen min of meer progressie geboekt.”

Dat Bruse Boys dit seizoen zo goed als zeker – een punt in en tegen Oostkapelle zaterdag 24 april volstaat – promoveert, heeft ook te maken met kwaliteit. Willemse: ,,Die kwaliteiten hadden deze spelers in de jeugd al. Het zit in hun genen, zowel op aanvallend als verdedigend gebied. Die kwaliteiten hebben ze gewoon en de minder technisch vaardiger spelers trekken zich er aan op. En met Mark Bij de Vaate en Domenique van den Berge hebben ze leuke spelers achter de hand. Als Bruse Boys de jongens bij elkaar kan houden, zit er toekomst in. Het zijn ook allemaal gasten van voetballende ouders. Die weten wat je er voor over moet hebben. Als je thuis komt en het leeft niet, dan is dat niet zo leuk.”

Het klinkt gek, maar de in het begin van de competitie met 3-5 verloren thuiswedstrijd tegen Wieldrecht was voor Willemse het moment waarop hij dacht dat Bruse Boys dit seizoen wel eens hoog zou kunnen gaan eindigen. ,,Daar heb ik het met Ronald ook over gehad. Het was mij duidelijk, toen we met negen man van 1-3 tot 3-3 terugkwamen, dat de beleving goed was. Ik vond het voetbal op zich tijdens de Borsele Sloepoort Cup al heel erg sterk. ‘Het gaat ook zonder Thomas Groeneveld lukken’, dacht ik toen. Hoewel het heel prettig is dat hij terugkomt.”

Als kijker heeft Willemse er best wel moeite mee om langs de kant de staan. ,,Dat valt niet mee voor mij. Je staat teveel als trainer te kijken en wil teveel naar de jongens toe. Je wil dat ze meer kunnen en meer zouden doen. Maar je kunt de lat ook wel eens iets te hoog leggen want de kwaliteiten zijn er. Ik ben er emotioneel meer mee bezig dan toen ik trainer was. Dat heeft ook met Mats en Olaf te maken. Als ze nu worden getackeld, reageer je anders.”

Vanwege Bruse Boys en zijn muzikale inzet heeft Willemse SKNWK dit seizoen slechts eenmaal kunnen zien. Als oud-coach van het Nieuwerkerkse elftal gaat het aan het hart wat er op sportpark Het Springer allemaal is gebeurd. ,,Ik kijk elke week op hun site, ik lees de kranten en heb een collega wiens zoon er voetbalt. Dan hoor je wel het een en het ander. Het is een bijzondere trieste positie waar ze nu staan. Dan lees ik over de trainerswissel en de toestand erom heen. Ik kan niet inschatten hoe het is gegaan, maar als team is het moeilijk om je daar over heen te zetten als het op de manier gaat zoals het beschreven is. Het zijn pleisters op de wonde maar het blijft bloeden. Over Gerjo Prins (die bij SKNWK wegmoest en ook bij Bruse Boys zat, red.) heb ik van de spelers van Bruse Boys niets dan lovende woorden gehoord. Ze wilden met hem door.”

Willemse vervolgt zijn verhaal: ,,Ik vind het ontzettend triest. Ik heb altijd prettig samengewerkt met mensen zoals Martijn Neele, Wilco de Valk en de bestuursleden. Ik weet wat ze er voor doen. Het is nu echt een club waar de klappen vallen. Dat is zonde en kom daar maar eens uit. Dan gaat alles tegen zitten. Ook een bal tegen de paal in plaats van net er in. Ik heb het idee – maar ik zie het van een afstand – dat bepaalde spelers zich verstoppen en zich achter allerlei dingen verschuilen.”

Waar hij wijselijk besloot geen assistent-trainer bij Bruse Boys te worden, hield hij ook de boot af toen hij door SKNWK werd gebeld om de plaats van de vertrokken Prins over te nemen. ,,Ik had mezelf al voorgenomen, voordat SKNWK belde: ‘Cees, dat ga ik niet doen’. En dus kreeg oud-voorzitter Wim van de Zande nul op rekest toen hij Willemse belde.

Hoe dan ook, het wordt een bewogen weekeinde voor de twee clubs van Willemse, die vanwege een muziekoptreden in Zierikzee niet bij één van de twee wedstrijden aanwezig kan zijn. Maar reikhalzend kijkt Willemse uit naar de uitkomsten van de wedstrijden Oostkapelle-Bruse Boys en SKNWK-Spui. Oftewel: Zingt Bruse Boys het hoogste lied en/of speelt SKNWK een toontje lager?

Cees Willemse (56 jaar)

Woonplaats: Bruinisse

Clubs: Bruse Boys, SKNWK (als speler), Duiveland, SKNWK, Zierikzee en Bruse Boys (als trainer

Hoogtepunt: met Bruse Boys voetballen in de eerste klasse en de successen met SKNWK

Dieptepunt: degradatie SKNWK tijdens eerste periode

Beroep: scheepsmonteur

Ander hobby’s: shantykoor Neptunus en Iers bandje Six Beggars