Zestien WK-gangers speelden al ’s in Zeeland

Zou er van elk land op het WK een speler zijn die op de Zeeuwse velden heeft gespeeld? Prikkelende vraag, die een antwoord verdient. Tijd dus voor een speurtocht. Een eerste zoektocht heeft WK-gangers van acht verschillende landen opgeleverd. In totaal gaat het nu om zestien internationals. Maar er zijn er vast meer. Help!
Het idee borrelde op na het blogje over de Ivorianen Eboué en Yaya Touré die ooit in Clinge hebben gescoord. Zouden er nog meer huidige WK-gangers zijn die in Zeeland hebben gevoetbald. De wedstrijd Kloetinge-Australië uit de WK-voorbereiding van 2006 was een inkoppertje. Dat duel levert meteen vijf internationals die er nu ook nog bij zijn, onder wie een topper als Harry Kewell.

De wedstrijden van het Zeeuws elftal blijken ook een dankbaar object. Het laatste duel in 2009 met toenmalige landskampioen AZ leverde bijvoorbeeld drie nationaliteiten op: de Deense met superkopper Simon Poulsen, de Argentijnse met Sergio Romero en nog ’s de Australische met Brett Holman.

Eerdere wedstrijden van het Zeeuws elftal leverden ook internationals op: Matthew Amoah (2007 met NAC) en Nwankwo Kanu (1995 met Ajax). En zo groeit het lijstje gestaag. Voorlopig de enige WK-ganger die tegen een Zeeuwse club speelde in een duel ‘om het echie’ was Blaise N’Kufo, die in 2003 voor de KNVB-beker tegen Kloetinge speelde.

Afijn, neem het lijstje ’s door. En belangrijker: vul het aan. Wie kan met zekerheid stellen dat bijvoorbeeld Jon Dahl Tomasson daadwerkelijk in Zeeland gespeeld heeft. Hij was er al ‘s met Feyenoord, maar de enige keer dat ik hem terugvond, volgde hij het duel geblesseerd vanaf de zijlijn. En hoe zit dat met Salomon Kalou? Speelde hij in 2004 mee tegen SSV’65?

De Spartaanse Nigerianen Adeleye en Kaita… Speelden zij niet ooit ’s ergens op Schouwen? Wie weet het. Zijn er wellicht nog meer Ivorianen die met Beveren in Clinge speelden? Ik heb alleen de doelpuntenmakers kunnen traceren. Met vereende krachten moet er toch mooie Zeeuwse WK-elftallen gemaakt kunnen worden. Stuur de internationals naar rudestats@zeelandnet.nl. Het liefst met bewijs in de vorm van (gescand) wedstrijdverslag of programmaboekje.

Morgen gaan we de Nederlandse selectie ver-Zeeuwsen.

Voor meer van deze leuke statistieken in het Zeeuwse Amateurvoetbal kunt u terecht op de volgende website: http://rudestats.wordpress.com:80/