Geduldig DFS heeft de langste adem in derby

door Klaas Verspoor.

BURGH-HAAMSTEDE – Typerender kon bijna niet. DFS-speler Pieter de Munnik wees, op het moment dat Patrick Verboom bij een 1-0-tussenstand de verdedigende stellingen verliet, op zijn defensieve taken. “Wij doen het hier wel.

Spaar jij je krachten maar voor daar”, kreeg de rechtsback te horen. DFS won de derby tegen SKNWK met 3-0, maar die uitslag was wel geflatteerd.

Geduld is een schone zaak, zo predikt DFS-trainer Edwin Kriens al weken in Burgh-Haamstede. En dat geduld, dat kon de ploeg zaterdag opbrengen. Maar of dat nu echt de eerste helft de bedoeling was, bleef ook na afloop de vraag. Voor rust was er namelijk maar één ploeg die een voorsprong verdiende, en dat was SKNWK. Een 0-2-voorsprong voor de Nieuwerkerkers had niet misstaan. “Wij hebben het voor rust liggen liggen”, keek SKNWK-trainer Gerard Olijhoek na afloop terug.

“Zij straften het na rust wel af. Het is positief dat wij zoveel kansen hebben gecreëerd. Na rust vond ik ons minder. Vorige week was de tweede helft goed en de eerste slecht. Nu was het andersom.” Collega Kriens sprak ook al van twee verschillende helften. “Vorige week was bij ons de eerste helft goed. Nu de tweede. Het is positief hoe wij na rust speelden.” Kriens moet zijn ploeg af en toe afremmen: “We willen nog te graag én te snel.”

SKNWK’s aanvoerder Wilco de Valk wordt gevloerd door Jarno Vermeulen van DFS. Kevin Veerhoek (rechts) zorgt voor de rugdekking. foto Ronald den Dekker

In de eerste helft zette DFS veel druk op de opbouw bij SKNWK, maar dat werkte averechts. Met de veelal gedwongen lange bal werd spits Wilco de Valk regelmatig in stelling gebracht. De routinier gaf daar vaak een juist vervolg aan, maar het leverde geen goals op. Na acht minuten was De Valk niet zelfzuchtig genoeg en in de periode daarna waren Robert Padmos, De Valk, Stefan Vermeer en Oleg Bondarenko gevaarlijk. In de 41e minuut leek SKNWK na een schitterende pass van De Valk op Vermeer op voorsprong te komen, maar DFS-doelman Léander Rouw redde uitstekend. Aan de andere kant bleek SKNWK-keeper Mike Bakker, op afstandschoten van De Munnik en Mariko Rouw, op zijn hoede.

DFS-trainer Kriens ‘las’ de eerste helft goed en greep in de rust in. “Achterin stond het niet goed bij ons. De beste mogelijkheden waren voor SKNWK.” Hij liet verdediger Erwin van Mastrigt in de kleedkamer achter, Verboom verkaste van links- naar rechtsback en Kevin Verhoek ging als linksback spelen. Bas Hogenstein viel in en het spel van DFS verbeterde. In de 48e minuut zette Hogenstein Vincent Bakker vrij voor Mike Bakker, maar hij voorkwam de 1-0.

Acht minuten later maakte De Munnik maar weer eens het verschil. Uit een vrije trap van Verboom, na de eerste overtreding uit de tweede helft, torende De Munnik boven iedereen uit en klopte Bakker in de uiterste hoek. In de 65e minuut had De Valk de kans op de gelijkmaker, maar Rouw redde met de voet. Negen minuten later schoot Hogenstein op de lat. Pas in de 86e minuut capituleerde SKNWK definitief.

Anco van der Linde, ingevallen voor Mariko Rouw, kopte op aangeven van De Munnik de 2-0 binnen. In de slotminuut bekroonde Tom van de Berg zijn invalbeurt, op aangeven van Van der Linde, met DFS’ derde treffer.

DFS won voor de tweede keer op rij. “Maar het was wel moeizaam”, concludeerde aanvoerder Vincent Bakker. DFS staat met acht punten uit vier duels één punt achter koploper De Meeuwen. Aan de andere kant van de ranglijst heeft SKNWK (drie punten uit vier wedstrijd) alleen Colijnsplaatse Boys en Domburg, die beide één punt hebben verzameld, nog onder zich.