Hoe lager het niveau, hoe meer doelpunten

We dalen vandaag even af naar de Zeeuwse kelder. De heer De Koning constateerde op zijn weblog dat er in de zogenaamde kelderwedstrijden (duels op bierbuikenniveau zeg maar) zoveel gescoord wordt. Voor die stelling komt hij echter met geen enkele onderbouwing. Die zullen we op deze plaats dan maar verschaffen.
De nul-nul is niet des kelders meldde bloglega De Koning. Ook die stelling onderbouwt hij natuurlijk niet, maar dat zal ik wel even doen. Als je ‘de kelder’ definieert als de laagste klasse in het reservevoetbal, dan heeft hij gelijk. In een veldonderzoekje van de laagste zaterdagklassen waarin Zeeuwse teams acteren, komt er geen één voor!

Edoch, als met ‘de kelder´ wordt bedoeld: de lagere seniorenteams, dus van tweede tot zesde elftallen, dan komt De Koning van een koude kermis thuis. Op de reserve tweede klasse 021 (zo heet het nu eenmaal) na is er van de reserve hoofdklasse tot en met de reserve vierde klasse minimaal één 0-0‘tje te vinden. Kwestie van definiëren dus.

Bloglega De Koning stelt ook dat er in kelderwedstrijden veel wordt gescoord. Hij wil graag weten hoe dat komt. Slechtere keepers? Betere spitsen? Grotere doelen? Meer omkoping? Verzin ’t maar. Hij gaat echter voorbij aan een onderbouwing van zijn stelling dat er in de kelder vaker gescoord wordt. Die zullen we hier dan maar verschaffen.

Om maar te beginnen met de conclusie: De Koning heeft gelijk. Het veldonderzoekje geeft een aardig inzicht in de doelpuntenproductie van de lagere teams. Hoe lager het niveau, hoe meer doelpunten! Gekozen in de analyse is overigens voor de zaterdagklassen waarin Zeeuwse clubs spelen. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat er een reserve vijfde klasse ontbreekt (www.voetbal.nl had er geen zin meer in), maar het beeld is toch wel duidelijk.

De heren De Koning en De Frel kunnen hun discussie over de stelling nu rustig voortzetten. Overigens is mijn verklaring dat er in de laagste klassen nog totaalvoetbal wordt gespeeld.

Voor meer van deze leuke statistieken in het Zeeuwse Amateurvoetbal kunt u terecht op de volgende website: http://rudestats.wordpress.com:80/