Geweld op veld zwaarder bestraffen

Buitensporig geweld in het amateurvoetbal, zoals molestaties van scheidsrechters en collectieve vechtpartijen, zwaarder bestraffen en de tuchtrechtelijke procedure versnellen. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen van de KNVB-taskforce, die de afgelopen drie maanden onderzoek heeft gedaan naar een effectieve aanpak van excessen.

De Taskforce effectieve aanpak excessen is ingesteld door het bondsbestuur van de KNVB en heeft de opdracht de huidige situatie te analyseren en aanbevelingen te doen hoe de aanpak van excessen in het voetbal kan worden geoptimaliseerd. Dit initiatief is onderdeel van het programma Sportiviteit & Respect.

Spelers die zich schuldig maken aan geweld tegen scheidsrechters wil de Taskforce de maximale straf – ontzetting uit het lidmaatschap – opleggen. Door de betrokken speler zelf aangebrachte verzachtende omstandigheden kunnen mogelijk leiden tot een lagere straf. De minimale straf bij dit soort geweld wordt een schorsing van drie jaar. De Taskforce dringt ook aan op het sneller uit competitie nemen van teams die schuldig worden bevonden aan een collectieve vechtpartij. Tevens wordt de termijn van uitspraak van de tuchtcommissie versneld; van tenminste vier naar maximaal twee weken. Bovendien legt de tuchtcommissie al eerder een voorlopige schorsing of opschorting van competitie- en/of bekerwedstrijden op. Verder stelt de Taskforce voor om de gedragscode officials betaald voetbal aan te passen en met zwaardere straffen te werken bij overtreding van deze code. Ook wil de Taskforce de mogelijkheden van de tuchtorganen in het betaald voetbal verruimen door de maximale strafmaat van acht wedstrijden schorsing te schrappen.

Het bondsbestuur van de KNVB stemde maandagavond in met de aanbevelingen, die komende maand ook op de agenda van de regio-, cluster- en districtsvergaderingen staan. Verenigingen kunnen zich dan uitspreken over de adviezen, voordat deze op zaterdag 28 mei terugkomen op de agenda van de algemene vergadering amateurvoetbal. De aanbevelingen worden tevens voorgelegd aan de algemene vergadering betaald voetbal op maandag 30 mei.

De KNVB zet zich al jarenlang in om sportiviteit en respect in het voetbal te bevorderen. Het programma Sportiviteit & Respect richt zich op het voorkomen van ongewenst gedrag, het stimuleren van sportief gedrag en de aanpak van geweld. Vertegenwoordigers van de verenigings- en arbeidsorganisatie van de secties amateurvoetbal en betaald voetbal van de KNVB maken deel uit van de taskforce.