Scorende keepers zijn in Zeeland van alle tijden

Rogerio Ceni heeft deze week zijn honderdste doelpunt als keeper gemaakt. Talloze spelers zouden blij zijn met een dergelijk aantal, voor een keeper is het natuurlijk helemaal speciaal. Hij is ook de eerste goalie die die mijlpaal haalt. De Zeeuwse Rogerio Ceni voelt inmiddels de hete adem in de nek van een al lang gestopte keeper. Klik hier voor de ranglijst.

Die Zeeuwse Ceni is al enige tijd Jelle van Damme van Hulsterloo. Hij heeft al zestien keer raak geschoten vanaf elf meter. Bij Wilfred Vreeke heb ik echter weer twee streepjes mogen turven, want uit het seizoen 1994/1995 heb ik weer twee doeltreffende pingels opgediept. Daarmee heeft Vreeke Luctor-goalie Ron Tempelaars gelost en staat nu met 14 treffers solo op de tweede plaats. Een aantal mogelijke goals wordt nog onderzocht.

De scorende keeper is geen fenomeen van de laatste jaren. Saal van Belzen (Arnemuiden) stond met zijn goal uit 1968 al in de lijst. Daaraan heb ik nu Adrie Kriekaard van Krabbendijke met twee goals toegevoegd (uit 1969 en 1971). En ook De Meeuwen had een scorende goalie in Piet van Wingen. De Meeuwen was in maart 1969 al kampioen in de derde klasse, leidde op 29 maart met 10-0 tegen Roda Boys, dat was de uitgelezen mogelijkheid voor Van Wingen om zijn graantje mee te pikken.

Het is één van de weinige niet-Zeeuwse tegenstanders van de scorende keepers. De populairste club voor Zeeuwse clubs om tegen te scoren is Terhole. Zes keer was een keeper vanaf elf meter doeltreffend tegen de Zeeuws-Vlaamse dorpsclub. Daar staat wel tegenover dat Terhole-goalie Mario de Bot ook twee keer in de lijst staat als doelpuntenmaker; twee keer met een verre uittrap.

De populairste tegenstanders voor Zeeuwse keepers:


Voor meer van deze leuke statistieken in het Zeeuwse Amateurvoetbal kunt u terecht op de volgende website: http://rudestats.wordpress.com:80/