KNVB en ING starten Welpenvoetbal

De KNVB en de ING vinden het belangrijk om ook jonge kinderen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met voetbal en hen te laten ervaren dat voetbal erg leuk is. Daarom gaan de KNVB en de ING met ingang van dit voetbalseizoen amateurclubs drie jaar extra aandacht geven door een programma voor 5- en 6-jarigen (de mini-pupillen) te faciliteren.

Met een speciaal materialenpakket gaan de verenigingen aan de slag met ‘Welpenvoetbal’. Welpenvoetbal is speciaal ontwikkeld voor mini-pupillen. Hierbij ontdekken kinderen al op jonge leeftijd het voetbal door middel van speloefeningen en specifieke trainingsmaterialen in primaire kleuren die als hulpmiddel dienen om de mini-pupillen hartelijk welkom te heten op het voetbalveld. Het voetbalveld wordt een speeltuin waarin voetballen centraal staat.

Vijftig geselecteerde verenigingen (in elke regio van de KNVB één vereniging) krijgen in de pilotfase (vanaf 30 september t/m 31 december 2011) ondersteuning. Deze verenigingen creëren aanbod voor mini-pupillen of krijgen ondersteuning bij hun huidige mini-pupillenprogramma. Met uitgebreide hulp van een KNVB-medewerker en het speciaal ontwikkelde materialenpakket (speloefeningen en trainingsmaterialen), gaan de verenigingen aan de slag met Welpenvoetbal.

Ondersteuning ING

De ondersteuning voor amateurverenigingen op het gebied van mini-pupillen maakt deel uit van het brede programma ‘Nederland voetballand, aangemoedigd door de ING’. Nick Jue, directievoorzitter ING Nederland: ,,ING heeft er bewust voor gekozen zich voor lange tijd te verbinden aan de KNVB en het Nederlandse voetbal. Wij willen het vaderlandse voetbal verder helpen. Hierbij ondersteunt ING drie belangrijke pijlers van voetbal in Nederland: het Nederlands elftal, amateurvoetbalverenigingen en het jeugdvoetbal. Wij willen meer kinderen met plezier laten voetballen, en starten daarom samen met de KNVB met het Welpenvoetbal.”

Om de ontwikkeling van het jeugdvoetbal verder te stimuleren, stelt ING materiaalpakketten beschikbaar. Daarnaast zet ING vrijwilligers in en ondersteunt het de implementatie van het Welpenvoetbal.

Start pilotfase Welpenvoetbal

Het onderwerp mini-pupillen staat centraal tijdens de zogenaamde ‘aftrapbijeenkomsten’ in september en oktober. Tijdens deze aftrapbijeenkomsten, voor zowel de begeleiders als de coördinatoren van mini-pupillen en F-pupillen, krijgen verenigingen informatie over mini-pupillen.

Tijdens de aftrapbijeenkomst bij Elinkwijk (Theo Thijssenplein, Utrecht) op 30 september om 18.00 uur vindt de officiële kick-off van het programma voor Welpenvoetbal plaats.