FC de Westhoek officieel van start

De samenwerking tussen de oudste jeugdelftallen van 3 voetbalverenigingen in de Westhoek van Schouwen, is afgelopen maandag officieel afgetrapt. Op een drukbezochte bijeenkomst (120 aanwezigen!) kregen de toekomstige spelers en hun ouders van FC de Westhoek de nodige informatie ter voorbereiding op komend seizoen.

FC de Westhoek is een samenwerking tussen sv ZSC’62 uit Scharendijke, sv DFS uit Burgh-Haamstede, en sv Renesse uit het gelijknamige dorp. Vanaf het voetbalseizoen 2012-2013 zullen de oudste jeugdteams (A’s, B’s en C’s) van de drie verenigingen uitkomen onder deze nieuwe naam. De reden hiervoor is om de mogelijkheid tot, en het plezier van het voetbal in de Westhoek, ook in de toekomst te kunnen garanderen. “In de afgelopen jaren zijn er vaker samenwerkingen geweest tussen de drie verenigingen, vaak uit noodzaak om gezamenlijk een team te kunnen samenstellen”, aldus Ton Croné die de voorbereidingen coördineert. “Deze structurele samenwerking is enerzijds noodzakelijk, maar zal ook het niveau van het spelletje verhogen”, verwacht Croné.

FC de Westhoek kent al maanden aan voorbereiding. De eerste oriënterende gesprekken tussen de drie clubs stammen van ongeveer een jaar geleden. Sindsdien zijn er diverse stuurgroepen met afgevaardigden van de verenigingen actief om alle voorbereidingen te treffen. “Aan de ene kant bouw je een geheel nieuwe organisatie op, met alle bestuurlijke factoren die daarbij komen kijken. Aan de andere kant zit je met heel praktische veranderingen waar de spelers mee te maken krijgen, en dat roept emotie op onder de leden. Een goede voorbereiding en openheid in communicatie zijn daarom enorm belangrijk..”, aldus Croné. “..en dat heeft zijn tijd nodig. Maar alle betrokkenen zijn positief gestemd.

Tijdens de bijeenkomst op maandag 19 maart werd er kort ingegaan op de samenwerking en de opstartfase tot nu toe. Maar vooral kwamen er praktische zaken aan de orde, zoals het vervoer van de spelers naar andere dorpen, of het samenstellen van de teams. De spelers kregen een indruk met wie ze zullen gaan spelen en trainen, en de ouders konden terecht met hun vragen. “Er heerste een positieve sfeer”, volgens Croné. “Dit, en de wil om er samen een succes van te maken, zijn essentieel”. Verder werden het nieuwe logo, het toekomstige tenue en de website van FC de Westhoek onthuld. www.fcdewesthoek.nl oogt nu nog wat leeg, maar zal steeds verder gevuld worden met alle ins- en outs over de samenwerking.

Ook konden de toekomstige spelers van FC de Westhoek tijdens de bijeenkomst kennismaken met Hans van Eck. Hij is door het stichtingsbestuur aangesteld als technisch coördinator van het samenwerkingsverband. “Een heel belangrijk element van de samenwerking wordt de afstemming tussen de drie clubs. Ook de aanvoer vanuit de D’s, en de doorstroming naar de senioren zal goed moeten worden gecoördineerd’, aldus Van Eck. “Verder ga ik me intensief bezighouden met het aansturen van de trainers, om in de breedte het niveau van de teams te verhogen”. Van Eck heeft zelf op hoog niveau gevoetbald en ziet er een uitdaging in om zijn kennis en ervaring binnen de Westhoek in te zetten.

De eerste wedstrijden van FC de Westhoek zullen pas in het nieuwe seizoen plaatsvinden. Tot die tijd zullen er verschillende (teambuildings)activiteiten worden georganiseerd om de circa 150 spelers aan elkaar en aan FC de Westhoek te laten wennen.