Open brief (9):Niks mis met conditie Brouwershaven

Open brief (9): Niks mis met conditie van Brouwershaven

Beste Clement van Splunder,

Je realiteitszin na de derby van jouw team Brouwershaven zaterdag tegen ZSC’62 kan ik wel waarderen. Je zei: ,,Je mag het als trainer nooit zeggen, maar je calculeert tegen ZSC een nederlaag in.’’ De statistieken rechtvaardigen die woorden alleszins. Jullie 6-1-nederlaag betekende alweer de dertiende derby tegen ZSC’62 op rij dat jullie niet konden winnen.

Maar op het tweede deel van je citaat heb ik wel commentaar. Het gaat om deze woorden: ,,De tweede helft blijft bij ons een probleem. Dat heeft met de conditie te maken.’’ Als ik zoiets lees, gaat de antenne omhoog en duik ik meteen in de cijfers. En het spijt me om het te moeten zeggen, maar de cijfers ondersteunen je probleemstelling niet.

Natuurlijk, de laatste twee wedstrijden gaat het qua score minder in de tweede helft dan in de eerste helft. Vorige week tegen Halsteren werd het van 1-1 halverwege plots 1-6. En zaterdag tegen ZSC’62 was er ook een verschil, hoewel marginaal: 1-3 bij rust, 1-6 na negentig minuten. Dat vind ik nogal meevallen, eerlijk gezegd.

Ik heb de vrijheid genomen om al jullie scores van dit seizoen voor én na rust tegenover elkaar te zetten (zie tabel hieronder). De conclusie zal je verbazen: in de eerste helft doen jullie het eigenlijk even goed (of slecht) als voor rust. Qua punten maakt het nauwelijks iets uit (6 tegenover 5 punten) en qua doelsaldo ook niet (in beide gevallen min 18).

Mijn ervaring is dat de meeste clubs na rust meer doelpunten tegen krijgen dan voor rust. Jouw woorden van zaterdag liggen in het verlengde daarvan. Maar de cijfers ondersteunen je claim juist niet. Met andere woorden: er is niks mis met de conditie van je spelers! Hopelijk bespaar ik ze hiermee dinsdagavond op de training wat rondjes rond het veld…