Sportverenigingen dupe van nieuwe alcoholbeleid

ZIERIKZEE – Sportverenigingen op Schouwen-Duiveland vrezen de dupe te worden van het nieuwe alcoholbeleid van de gemeente. Met name de strengere regels voor het schenken van alcohol na afloop van wedstrijden ligt onder vuur.

De gemeente Schouwen-Duiveland wil met een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) sportkantines anderhalf uur na een wedstrijd laten sluiten. Voorheen was dat twee uur en daar werd ook, zoals de verenigingen zelf stellen, soepel mee omgegaan. De gemeente Schouwen-Duiveland is van plan om BOA’s in te gaan zetten die regelmatig controles bij sportkantines gaan uitvoeren.

Toezicht
Het toezicht op de zogenoemde Drank- en Horecawet ligt sinds dit jaar bij de gemeenten. Vóór die tijd hield de Voedsel- en Warenautoriteit toezicht. De gemeente Schouwen-Duiveland wil oneerlijke concurrentie van sportkantines met de horeca tegen gaan. Een ander doel is het alcoholgebruik onder jongeren te ontmoedigen. Met ingang van 1 januari mogen in Nederland jongeren onder de 18 jaar geen alcohol kopen of drinken.

Grote gevolgen
Voor een verenigingen zoals voetbalvereniging MZC’11, zegt penningmeester Kees Verkaart, zijn de strengere schenktijden een doorn in het oog: “Onze
kantineomzet zorgt voor veertig procent van onze inkomsten. Zo’n maatregel kan voor ons grote gevolgen hebben, in negatieve zin.”

Na afloop
Daarnaast is bij de sportverenigingen veel onduidelijkheid wat nu precies met ‘na afloop’ van een wedstrijd wordt bedoeld. Zo vragen verenigingen zich af of leden die een uitwedstrijd hebben gespeeld bij terugkomst niet meer in de eigen sportkantine een alcoholisch drankje mogen drinken.