GPC Vlissingen – S.K.N.W.K. A1(C) 5-3

Nou, daar is het dan. Het lang verwachte verslag van de wedstrijd tegen GPC Vlissingen. Wat kan de verwachting toch hoog gespannen zijn! Met rode konen spraken onze jongens mij gisteravond toe dat ze het verslag nog niet hadden kunnen lezen! Waar bleef het? Welnu, beste vrienden: lees en geniet (hopelijk).
Op de heenreis, die door Ron wegens werkzaamheden, door Brendan wegens ziekte, door Pim wegens een blessure en door Lennard wegens festiviteiten, niet werd meegemaakt hadden Stefan en Rob de tijd om samen een strijdplan en een opstelling te componeren.
Op vrijdag was het overigens nog even spannend of we wel af zouden kunnen reizen. We hadden mogelijk geen auto’s genoeg. Door de welwillende medewerking van Arnold Schiettekatte om zijn trouwe vierwieler ter beschikking te stellen aan de rijkunsten van Dirk vd Sleen en het plotselinge verschijnen van moeder des huizes van de familie de Reus, met auto, hadden we zelfs een auto te veel. Dus werd de Ka van de familie Vermeer maar weer huiswaarts gebracht. Alle chauffeurs weer hartelijk dank voor hun welwillende medewerking!
Nu dan toch de wedstrijd!
Ook in Vlissingen hadden en hebben ze last van de droogte. Dus moest er worden uitgeweken naar een kunstgrasveld. Nou ja, kunstgras. De enige overeenkomst was dat het veld de kleur groen had. Maar er was geen (kunst)grasspriet te bekennen. Het was een veld met een dikke laag korrels die de bal rare capriolen deed maken. Als Erwin met zijn “dropshot” de bal wilde uitschieten lukte dat vaak niet goed, omdat de bal niet voldoende opstuitte. Later schoot hij direct uit zijn handen en zag je vliegtuigen ineens een omtrekkende beweging maken om niet door de bal geraakt te worden.
Maar, nu dan toch echt de wedstrijd!!
Erwin nam positie in tussen de doelpalen; Joris, Peter, Kevin S en Steven vormden de achterlinie; het middelveld werd bezet door Max, Jeroen en Rob; Djamil, Stefan en Kevin D. moesten zorgen voor de aanvallende dreiging voor het scorend vermogen. Tim zou de eerste helft reserve staan en Max zou hem in de tweede helft aflossen.
Wij moesten duidelijk wennen aan het veld, de tegenstander, de scheidsrechter en het feit dat we eindelijk eens een echte wedstrijd konden spelen. De scheidsrechter had, in al zijn arrogantie, besloten om in het exacte SKNWK blauw-zwart aan te treden. Dit was best verwarrend. Ook meende hij om zonder hoekvlaggen de kunnen beginnen aan de wedstrijd. Dit was tekenend voor een man die altijd zijn best doet om GPC te bevoordelen. Bijna alle overtredingen vallen uit in het voordeel van GPC en als wij, de laatste minuten van de eerste helft, echt beginnen aan te vallen en drukken fluit hij 2 minuten voor het einde van die helft maar snel af. Dit doet hij wel vaker. Echt walgelijk zo iemand. Maar ja, je moet kennelijk blij zijn dat er iemand het wil doen.
Maar, dan ga ik nu werkelijk aan het wedstrijdverslag beginnen!!!
Al na 13 minuten stond het 1-0. Een misverstand tussen Rob en Peter, die beiden verzuimden om de bal adequaat weg te werken, was hier de indirecte aanleiding voor. In de 25e minuut scoorde GPC de 2-0. Een goede combinatie van hen, dwars door onze defensie, waarop de onzen geen weerwoord hadden. Hierna gaf Peter aan dat hij zijn knieën kapot liep op het harde veld. Dus werd Tim op het middenveld gepositioneerd en moesten Kevin S. en Jeroen samen de defensie in het midden gaan leiden. Hierna begon iedereen een beetje zijn wedstrijd te spelen. Dit gaf meteen al aardige resultaten. Tim gaf een mooie pass op Kevin D. De keeper van GPC plukte de bal nog net van de voeten van Kevin. Daarna een schot op doel van Tim die in een malais van spelers werd gesmoord. Een voorzet van Stefan ging voorlangs de goal en werd door iedereen gemist. Dan een corner van Kevin D. die door Rob in handen van de keeper van GPC wordt gekopt. Ook nog een goede uittrap van Erwin op Kevin D. die de bal aanneemt. De pass op Stefan was helaas net te hard. Dus jullie snappen nu waarom de “scheids” maar snel en dus 2 minuten te vroeg, afblies voor de ranja.
Al na 1 minuut in de tweede helft, ik was nog niet eens op mijn plaats en had mijn notitieboekje nog maar net ter hand genomen, kwam een voorzet van Rob via Stefan bij Kevin D. die de 2-1 liet aantekenen. Helaas werd het al 5 minuten later 3-1. Joris was uit positie en Tim reageerde te traag. Hierdoor kon de tegenstander op onze goal schieten. Erwin zat er nog goed bij, maar helaas kon hij de bal niet keren.
Toch waren we niet uit het veld geslagen. Want 10 minuten later pikt Tim de bal op in ons eigen strafschopgebied en loopt zo snel, dat de tegenstander, die zonder bal kon lopen, het maar opgaf. Tim gaat door tot halverwege de helft van GPC en kan een voorzet geven. Dit ging net over het toch niet geringe lichaam van Stefan heen. De bal bereikt Djamil die daarna zwaar wordt gehinderd. Als dit andersom was geweest had er absoluut voor een strafschop gefloten geworden. Maar goed.
Dan nog even een paar mooie acties van Erwin. Na een schot op ons doel verwerkt hij de bal fraai tot corner. Ook de genomen corner stompt hij op bijna weergaloze wijze weg. En ook in een 1 op 1 open kans voor GPC komt Erwin, oog in oog met de tegenstander, als winnaar uit de bus.
In de 19e minuut gaat Stefan (ik maak er dit seizoen 25!) Vermeer goed door en verschalkt de GPC-keeper met een fraaie boog, 3-2.
Het spel golft nu op en neer met kansen aan beide zijden. De warmte en het harde veld beginnen aan beide kanten hun tol te eisen.
In de 32e minuut geeft Steven een goede voorzet op Stefan en die laat de 3-3 aantekenen.
Zou er dan, met nog een klein kwartier te gaan, een stuntje inzitten? Helaas mochten we maar een paar minuten van de gelijke stand genieten, want al 3 minuten later wordt het 4-3 door een schot dat klem in de kruising gaat. De scheidsrechte ontgaat dit geheel maar wij zijn wel sportief en geven aan dat hij er echt in zat.
In de 41e minuut beleeft Erwin zijn hoogtepunt door een hard schot van 16 meter met een “tip over” tot corner te verwerken. Erwin zweefde als Jan van Beveren in zijn beste jaren. Oh ja, sorry ik ben een oude man. Even voor de “Wikipedia-generatie”: Jan van Beveren (Amsterdam, 5 maart 1948) was een vermaard voetbalkeeper, die tien seizoenen voor PSV speelde en in 291 competitiewedstrijden het doel verdedigde van de club uit Eindhoven. Van Beveren speelde in totaal ‘slechts’ 32 interlands vanwege een ruzie tussen hem en Willy van der Kuijlen enerzijds en Johan Cruijff en Johan Neeskens anderzijds. Als gevolg hiervan ontving hij zelfs bedreigingen, wat hem er mede toe bracht Nederland te verlaten. In 2007 verscheen er een boek over van Beveren, Klem!
Jammer genoeg moest Erwin nog een keer vissen. Een minuut later opnieuw een schot op doel. Hierbij werd aan Erwin het zicht ontnomen en kon hij de bal niet op tijd zien aankomen, 5-3.
Al met al kunnen we concluderen dat we een goede, eerste, competitiewedstrijd hebben gespeeld waarbij de tegenstander individueel beter was. Op samenspel en karakter hebben we er een mooie wedstrijd van weten te maken. Als we de eerste 20 minuten beter door waren gekomen had er een andere, en voor ons betere, uitslag in gezeten. Dit geeft dus moed voor de volgende wedstrijd, aanstaande zaterdag thuis tegen Colijnsplaatse Boys.
Oh ja: Kevin D. had de primeur van een gele kaart wegens “ruw spel”. Te belachelijk voor woorden gezien de andere overtredingen in een, ondanks de scheidsrechter, sportieve wedstrijd. Ik heb de scheidsrechter nog voorgehouden: “wie zonder zonde (verkeer shirt, geen hoekvlaggen) is, werpe de eerste steen”, maar hij stond op zijn strepen en zette de kaart op het formulier. Daar was ook weer een voordeel uit te halen, want na zijn doelpunt eiste Kevin dat we naar MacDonalds zouden gaan. Na de wedstrijd besefte hij dat dit geld nu naar de KNVB moet. Zoals gezegd: “elk nadeel hep zijn voordeel”!
Mannen, ik zie jullie zaterdag. Nodig familie, vrienden, kennissen en vage bekenden uit om jullie verrichtingen, tijdens wellicht het laatste zonnige weekend, eens van dichtbij te komen bekijken.