S.K.N.W.K. B1 – Zierikzee B1(C) 4-4

Met dertien haast wakkere spelers duiken we kleedkamer 1 in om ons gereed te maken voor de pot tegen Zierikzee. Enige afwezige is aanvoerder Mars, die vandaag eens niet de clown uithangt, maar voor zwarte Piet speelt. Het zoeken naar de meest geschikte opstelling zit in de afrondende fase, maar door de afwezigheid van Mars moeten de coaches toch een konijn uit de hoge toveren. Zeker ook omdat M&M vast willen houden aan het koppel Lauw en Yannick op het midden. Daarom start Col, vanwege zijn snelheid en kopkracht, als laatste man. Op de goal uiteraard v/d Bar en Kiel is sinds een aantal weken de vaste voorstopper. Al menig spits heeft het moeilijk tegen hem gehad. Ook de invulling van de linksbackpositie is haast onomstreden, want Pas doet het daar wekelijks erg goed. Terwijl op rechts Klaas W vaak een sta-in-de-weg is van vleugelspelers. Een linie daar voor moet Bryan de linkshalf van de tegenstanders afstoppen, terwijl Just zijn acties mag maken als ónze linkshalf. Rem is van week 1 af aan de Tor-eador en naast hem vindt’ie ditmaal Ro alias de Vlo. Benjamin en Noël houden de eerste minuten de bank warm. Met de vlag in hand rent Hilbert langs de lijn met achter hem het support der vele ouders en anderen.

Na een wat rommelige warming-up, mede veroorzaakt door het feit dat één der coaches zo vriendelijk is om twee ballen af te staan aan Zierikzee, is er een korte peptalk van de coaches en vlaggenist. Verheugd zien alle toeschouwers dat dit praatje heeft gewerkt, want het eerste kwartier is duidelijk voor SKNWK. Er wordt fel gejaagd, goed gestoord en lekker gecombineerd. En dit resulteert in de 1-0. Vanuit het middenveld wordt Rem met een afgemeten pass weggestuurd en beheerst schiet hij binnen. Van voor de dug-out wordt nog geroepen “Koppies erbij houden!”, maar al gauw staat het weer gelijk. Zierikzee mag te lang rond spelen en vindt uiteindelijk een hele vrije man, die van randje zestien behoorlijk hard uit haalt. Tinus staat wel in de goede hoek, raakt de bal met z’n vingertoppen, maar is te laat met het strekken van z’n armen. De 1-1 is een feit. Vanaf de kant klinkt “Koppies omhoog houden!”, maar de bekende ‘licht-depressieve’ sfeer sluipt weer in het elftal. Niet kort daarna staat het 1-2 en het oude liedje begint alweer te klinken. Zeker als het ook nog 1-3 wordt. Onze keeper gaat hier bij zeker niet vrijuit en hoewel hij dat zelf ook weet, zijn er helaas velen die hem hier op wijzen. Het gemene zelfvertrouwen zakt tot een zeer laag niveau. Ook rond Bryan ontstaat wat irritatie; het hoe-en-waarom is ‘de staf’ niet bekend, maar een wissel (b)lijkt de kou uit de lucht te nemen. Benjamin komt in de spits te staan en Ro zakt naar de half. De invalbeurt duurt niet lang, want òf Benjamin kopt met z’n neus op de schoen van een tegenstander (lezing van de scheids en enige ploeggenoten) òf een tegenstander schopt op de neus van de koppende Benjamin (volgens de bank en support). In ieder geval moet onze beer met een bloedneus het veld verlaten. Zo mag Noël het voorin eens proberen, al is het nog maar kort tot aan de rust. De achterstand wordt door v/d Berge jr. nog wel verkleint; na weer een goede steekbal vanuit de as, omspeelt Rem de Zierikzeese doelman en tikt met links binnen.

Tijdens de thee rijden Anita en mamma Geurts met Benjamin naar de HAP, waar uiteindelijk blijkt dat deze fijne vent een gebroken neus heeft. Z’n neus zal misschien nooit meer de oude zijn, maar wellicht dat Benjamin, als een geluk bij een ongeluk, spontaan een neusje voor de goal heeft gekregen… Maar zonder hem moet v/d Bar toch de wedstrijd uit keepen, hoewel hij daar volstrekt geen zin in heeft. De coaches praten op hem in en ook zijn ploeggenoten beuren en peppen hem op. Ongewijzigd gaan de gladiatoren weer ten strijde en ook direct de strijd aan. Hier en daar worden daar bij wel (kleine) overtredingen gemaakt, die niet allemaal worden bestraft door onze scheids, tevens één der coaches. Zo omarmt Klaas W net buiten de 16 z’n spits, maar Zierikzee mag gelukkig geen vrije trap nemen. Waar hij in de eerste helft een slippertje had bij 1 of misschien wel 2 tegendoelpunten, heeft Tinus van de rust tot drie keer toe de bal goed te pakken. Hij plukt er één uit de kruising, graait een stuiterbal uit de lucht en vangt een kanonskogel, waarbij hij zelf bijna een ‘human cannonball’ wordt. Na een kwartiertje pure strijd leveren is daar het combineren weer en draait Yannick in een paar minuten tijd een aantal keren goed weg bij tegenstander en stuurt Ro, Rem of Just weg. Steeds als één van deze drie met de bal naar voren sprint, sluit de lange Lauw aan om gevaar te stichten. Voor een doelpunt zorgt dat vooralsnog niet.

Kiel loopt wat te trekkebenen en komt er uit voor Bryan, die de opdracht mee krijgt voorin te gaan storen. Lauw moet Kiel z’n plaats in nemen als stopperspil, waardoor het met zijn aanvalsimpulsen gedaan is. Om voorin wat meer druk te geven, spelen we met vier aanvallers, waarbij Noël het de linksback lastig moet maken, Bryan in het centrum de opbouw moet verstoren en Justin z’n acties op links moet blijven maken. Voor Rem is er (zoals vrijwel altijd) een vrije rol. Zijn zwerven leidt tot een vrije trap, nadat hij op randje 16 neer is gelegd. Met veel gevoel krult Pas de bal richting lange hoek en de Zierikzee-goalie kan de bal niet goed pakken. De verbluffend goed spelende Noël is alert en speelt de volledig vrij staande en mee gekomen Lauw aan, die beheerst de gelijkmaker binnen ramt. Een paar minuten later strooit Spielmacher Yannick weer eens met een fijne pass en als Rem op de punt van de 16 het been van een verdediger voelt, gaat zijn lichaam tegen de vlakte. De scheids geeft een penalty en de jarige Yannick schiet dit cadeautje van zijn fluitende coach én teamgenoten binnen. Yes, 4-3 en oei, oei, oei, Rem heeft tot tweemaal toe de 5-3 op z’n slof. Hij scoort echter niet, want de bal komt op z’n rechterslof en laat hij nou linkser zijn dan de SP…

Kiel is inmiddels uit gestrompeld en vervangt Klaas W. En nu ‘de koppies er bij houden’ en ‘de overwinning binnen slepen’. Zierikzee begint met een slotoffensief en voor het eerst in de tweede helft staan we onder druk. Col haalt de bal een paar keer goed weg, wat wel gepaard gaat met enige nonchalance. Vermakelijk om te zien, maar het leidt ook tot een verhoogde bloeddruk bij ganse fanschare. Assistenten Lauw, Kiel en Pas geven hem tijdig rugdekking, iets wat Col eigenlijk bij hen moet doen. Maar het werkt wonderwel wel. Omdat de SKNWK’ers het voetbalplezier zichtbaar weer hebben hervonden, blijven ze zoeken naar de 5-3. En dan krijg je de deksel op je neus… Na een goede interceptie en dito aanval van Zierikzee, redt v/d Bar op randje 16 goed met een tackle op de bal. Helaas wordt zijn block ook weer geblockt en belandt de bal voor de voeten van een vrij staande aanvaller, die de 4-4 binnen tikt. Kort daar op klinkt het eindsignaal en houden de jongens hun testosteron niet meer in bedwang. Tot schermutselingen komt het niet, maar alleen dit opgefokte sfeertje past niet bij het voetbal in het algemeen en niet bij SKNWK in het bijzonder. Dit wordt de jongens dan ook duidelijk gemaakt door coaches en ouders. Één der coaches brengt een bezoekje in de kleedkamer van Zierikzee en daarmee is het gedonder afgelopen. Dit alles zorgt er wel voor dat het eerste gewonnen punt niet echt gevierd wordt, al doet de chips-tractie van Yannick veel goed. Als dank mag hij de shirts wassen…

geschreven door: Maurits