Wie weigert vrijwilligerswerk te doen………….

Wie weigert vrijwilligerswerk te doen, kan beter andere club zoeken

Bij voetbalvereniging Zeelandia Middelburg zijn bijna alle leden verplicht om vrijwilligerswerk te doen. “Anders kun je geen lid worden bij ons”, legt verenigingsmanager Edwin Overbeeke uit. ,,Als je je bij ons inschrijft, ga je ermee akkoord dat je je per seizoen minimaal vijftien uur belangeloos inzet voor de vereniging.” Uit het onderzoek van deze krant blijkt dat steeds meer verenigingen leden verplichten tijd in de club te steken.

Bij een kwart van de clubs is dit nu al het geval; nog eens een kwart overweegt het.

De Middelburgse voetbalclub werkt al sinds 2002 met dit systeem. De eerste jaren was het nog min of meer vrijblijvend, maar sinds dit seizoen is het echt verplicht. ,,Tijdens een algemene ledenvergadering hebben de leden ingestemd met deze maatregel. En met succes. We hebben daardoor op dit moment geen tekort aan vrijwilligers en bijna iedereen voert zijn taak met een glimlach uit. Als je bij ons komt spelen, weet je ook van tevoren waar je aan toe bent. Bij de mini’s tot de D-pupillen voeren de ouders de werkzaamheden uit, vanaf de C’s gaan de leden zelf aan de slag.”

De C-junioren kunnen in de herfstvakantie een scheidsrechterscursus volgen op kosten van de club. “En op zaterdagochtend kunnen ze een wedstrijdje fluiten.”

Volgens Overbeeke wordt nauwlettend in de gaten gehouden of iedereen zijn taken netjes uitvoert. Sinds kort werkt de vereniging met vrijwilligersboekjes. Daarin kunnen de leden aangeven welke taak ze op zich willen nemen. Als er geen boekje wordt ingeleverd, volgt er een belletje. “Dan geven we aan dat het verstandig is om een andere vereniging te zoeken. Ik heb in ieder geval nog van niemand gehoord dat men geen lid wilde worden, omdat er verplicht vrijwilligswerk gedaan moet worden.”

Overbeeke adviseert meer clubs om het vrijwilligerswerk zo te regelen. “Er zijn al verschillende verenigingen die interesse hebben in ons beleid. Ik ben al benaderd door onder meer de voetbalclubs Walcheren en Kloetinge. Ook wij kijken naar andere clubs en leren daar weer van.” Hoewel bij Zeelandia Middelburg het vrijwilligersbeleid goed op de rails staat, is Overbeeke nog niet helemaal tevreden. “We gaan stapje voor stapje vooruit. Je moet er goed achteraan zitten, maar het is een motivatie om er mee door te gaan. Het ultieme doel is dat ouders ook kleedkamers gaan schoonmaken.”

2 reacties op "Wie weigert vrijwilligerswerk te doen…………."

  1. noem het dan verplichtingswerk

  2. Geen goed idee | 13-12-2009 at 09:10 |

    Verplicht vrijwilligerswerk? Waar blijft de vrijwilligheid dan…

Reacties gesloten.