Directeur amateurvoetbal blikt terug op 2010

In het buitenland kijkt men vaak met enige verbazing naar ons. ‘Hoe krijgen jullie dat toch voor elkaar’, krijg ik regelmatig te horen. Welnu, er zijn vervelender zaken om uit te leggen. Deze klus klaren we echter samen. Ofwel: de KNVB biedt de infrastructuur aan om voetbal én de maatschappij sterker te maken.

Waardering
Het is u ongetwijfeld niet ontgaan, de topklasse draait nu een half jaar. De aanvankelijke scepsis heeft veelal plaatsgemaakt voor waardering van dit nieuwe fenomeen. Natuurlijk gaat alles nog niet van een leien dakje. Zo zijn de wedstrijden in de topklasse nog niet landelijk op tv te zien. Maar als je voetballers, trainers en bestuursleden van de topklassers spreekt, dan krijg je toch meestal een positief geluid te horen. Betere competities, een hoger niveau en wekelijks op topniveau moeten presteren, daar doet iedereen het voor. In de komende periode zetten we samen – waar mogelijk – de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’.

Ambitieus
Het zaalvoetbal is eveneens volop in beweging. De algemene vergadering amateurvoetbal stemde begin december in met het plan ‘Zaalvoetbal op de kaart’. Dit plan beschrijft de initiatieven die bijdragen aan de groei en de structurele verbetering van het zaalvoetbal. Eén van de doelstellingen is het huidige aantal zaalvoetballende KNVB-leden van 77.000 te laten groeien naar 100.000 in 2014. Ambitieus? Jazeker. Maar wij denken dit te kunnen realiseren met het ontwikkelen van jeugdzaalvoetbal en samenwerking met onderwijs, overheid en het recreatieve zaalvoetbal.

Ook willen we weer structureel behoren bij de zaalvoetbaltop van Europa. Hopelijk kunnen we daar in Rotterdam een begin mee maken tijdens het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap 2012. Voor de liefhebbers, dat toernooi heeft plaats van 24 tot en met 27 februari in het Topsportcentrum Rotterdam.

Vertrouwen
Ik geef het eerlijk toe, het was behoorlijk slikken toen we te horen kregen dat de organisatie van het EK vrouwen in 2013 niet aan Nederland werd toegewezen, maar aan Zweden. Aan de andere kant, je moet niet te lang bij een dergelijke teleurstelling stilstaan. We richten onze blik nu op de EK-kwalificatiereeks voor het vrouwenteam die in 2011 van start gaat. In het vertrouwen dat de nieuwe bondscoach Roger Reijners en de Oranjevrouwen in deze missie slagen.

De eerste contacten met de nieuwe minister van VWS, Edith Schippers, zijn veelbelovend verlopen. Ze ziet een duidelijke rol voor de KNVB als het gaat om sportiviteit en respect. Dat komt goed uit, want daar maken we ons als voetbalbond al jaren sterk voor. Maar ook hier geldt: samen sta je sterk.

Ik wens u allen fijne feestdagen en de beste wensen voor 2011 toe. Dat het in allerlei opzichten een goed jaar mag worden. Op en buiten de voetbalvelden…”

Ruud Bruijnis
Directeur amateurvoetbal