Jos Wesdorp lacht en huilt bij ZSC

door Klaas Verspoor.

ZIERIKZEE – ZSC’62 voldeed bij SVD aan het simpele motto dat je om te winnen één doelpunt meer moeten maken dan je tegenstander.

Trainer Jos Wesdorp zag dat zijn ploeg ruimschoots voldeed aan die norm, maar wel zes tegentreffers incasseerde. Wesdorp blikt terug op de doldrieste wedstrijd die vorige week in 6-8 eindigde.

“Die zes goals baren me zorgen. Het heeft me erg aan het denken gezet over de posities.” De trainer liet in Driewegen, na het teleurstellende 0-0-gelijkspel tegen MZVC, zijn elftal voor het eerst in een 4-3-3-systeem voetballen. “We liepen daarvoor teveel in een trechter. We hadden goed getraind. Zelfs Arjan Smalheer, die in Brussel studeert, was twee keer op de training. Ik begon met hem en Robin Provoost op de vleugels. En met Jos Erades in de spits. We begonnen goed en stonden na een halfuur met 4-1 voor.”

Toch ging ZSC’62 slechts met een 4-3-voorsprong de rust in. ,,Ik ben vrij rustig, maar in de rust ben ik ontploft. Dat we het zó weggaven….” Om en om, waarvan ZSC’62 de eerste, scoorden de ploegen in totaal nog zeven keer. Einduitslag SVD–ZSC’62 6-8. “Het is heerlijk dat je acht keer scoort na een systeemwijziging, maar we verloren de kop. SVD heeft twee of drie leuke voetballers, maar ze mogen nooit zes keer scoren.”


Morgen speelt ZSC’62 thuis tegen ‘s-Heer Arendskerke, dat op de ranglijst twee plaatsen hoger staat. Uit verloor de ploeg van Jos Wesdorp (foto) met 2-1. ,,Dat had niet gehoeven. We hadden een punt verdiend, maar we hadden daar ook kunnen winnen.” foto Dirk-Jan Gjeltema

Na de wedstrijd volgde meteen een evaluatie. “Ik was down van die zes goals. De jongens waren het heel erg met me eens. Zelfs op zaterdagavond heb ik nog van verschillende jongens een telefoontje gehad. Maar iedereen was het er over eens dat we de fout bij onszelf moeten zoeken. Het is me wel opgevallen dat er irritatie binnen de ploeg was. Ze gingen lopen mopperen op elkaar en konden niets meer van elkaar verdragen.”

Voor de dinsdagtraining nam Wesdorp het duel nog eens door. Eén ding is zeker: de neuzen staan in Scharendijke weer dezelfde kant op en de spitsen spreken weer dezelfde taal. “Dat is wel wat opgeblazen. Arjan en Robin gaan in het veld goed met elkaar om. Het is zeker geen haat en nijd.”

Morgen ontvangt ZSC’62 ‘s-Heer Arendskerke, dat op de ranglijst twee plaatsen hoger staat. Zelf staat ZSC’62 vijf punten achter koploper Wemeldinge en Arendskerke heeft één punt meer. Uit verloor Wesdorps ploeg met 2-1. ,,Dat had niet gehoeven. We hadden een punt verdiend, maar we hadden daar ook kunnen winnen. Het is een goed voetballende ploeg. Wij moeten ze met plezier en veel enthousiasme gaan bestrijden.”

Met de gewetensvraag, liever met 8-6 winnen dan met 2-0, weet Wesdorp wel raad. “Met 2-0, want tegen SVD hebben we verdedigend gefaald.” Of dat dan in een 4-4-3 of 4-4-2-systeem gaat gebeuren, laat de trainer nog in het midden. “Die keuze laat ik afhangen van het type tegenstander.”

Jos Wesdorp

Leeftijd: 50 jaar

Woonplaats: Zierikzee

Clubs: Zierikzee, Mevo, Flakkee, Zierikzee, S.K.N.W.K., Luctor ’88, Dreischor, Bevelanders, Zierikzee en Z.S.C. ’62.

Hoogtepunten carrière: “Periodetitels met Luctor ’88 en S.K.N.W.K.”

Dieptepunten carrière: “Degradatie met S.K.N.W.K. (seizoen 1999-2000) vanuit de derde klasse B. En afgelopen zaterdag tegen S.V.D. Een dieptepuntje dat afliep met een zege.”