Gerard Olijhoek bezig aan zijn laatste kunstje

door Klaas Verspoor

NIEUWERKERK – Het is een gave om prestaties van sporters met praten alleen omhoog te helpen. Gerard Olijhoek is één van de trainers die beschikt over die eigenschap. Met SKNWK wil hij nog één Houdini-act uithalen en daarmee zijn ploeg behoeden voor degradatie.

SKNWK is in de derde klasse A hekkensluiter met elf punten uit vijftien duels. Colijnsplaatse Boys, Spui en Domburg staan in de buurt. Ongeacht de competitieafloop is het na dit seizoen welletjes geweest. Na een lange carrière en omzwervingen langs diverse Zeeuwse clubs gaat Olijhoek (70) met pensioen. “Maar ik voel me er nog steeds heel goed bij hoor”, haast hij zich te zeggen.

Met zijn respectabele leeftijd verrast hij door zijn optreden op het trainingsveld en langs de lijn vriend en vijand. De gedrevenheid straalt nog steeds van hem af. Tijdens SKNWK jongste competitiewedstrijd, uit bij Nieuwland, liet Olijhoek zich vocaal niet ongemoeid. De scheidsrechter van dienst kwam vervolgens in de rust langs Olijhoek om hem het een aantal van zijn beslissingen uit te leggen. “Dat was een spontane scheids. Klasse. Voetbal is emotie en zo zit ik ook in elkaar.”


Gerard Olijhoek mikt op lijfsbehoud met SKNWK. Hoewel de ploeg op de laatste plaats staat in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal heeft de oefenmeester goede hoop dat zijn missie slaagt. foto Dirk-Jan Gjeltema

Met zijn peptalk heeft Olijhoek dit seizoen al het nodige bereikt. Zo keerden een aantal spelers terug in de SKNWK-selectie. Kristian Bouwman en Sander Uijl waren gestopt, maar spelen mede door Olijhoeks toedoen weer in het eerste. En ook routinier Martijn Neele werd weer van stal gehaald. “Martijn staat laatste man te voetballen en dat scheelt zoveel. Het geeft rust.”

Met zijn veelal jonge spelers is er sprake van een dubbele generatiekloof, maar Olijhoek praat zich er wel uit en voelt zich ‘peoplemanager’. Zo stuurt hij de jonge doelman Erwin Maliepaard. “Hij keepte bij de A’s voordat die werden opgeheven. Als je ziet hoe hij nu staat te keepen en hoe het was: je moet zo’n jongen het gevoel geven en laten zien dat je om hem geeft.” Met Oleg Bondarenko had hij in het duel met Heinkenszand een aanvaring. Olijhoek bracht de voetballer in, maar haalde hem snel weer naar de kant. “Ik heb tegen hem gezegd: je mag van alles van me vinden, maar ik haal je er wel uit. Dinsdag praten we verder.” Een typerende actie van Olijhoek: eerlijk en recht door zee.

Zaterdag ontvangt SKNWK De Meeuwen uit Zoutelande. Uit verloor SKNWK met 1-0. De Nieuwerkerkers staan dan wel laatste op de ranglijst, maar Olijhoeks ploeg won de laatste competitiewedstrijd bij Nieuwland met 6-0. “Dat was een opsteker. Ik ga er van uit dat het geen incident is geweest. Al die kleine dingen waar ik de nadruk op heb gelegd, kwamen samen.” Vorige week klopte SKNWK in een vriendschappelijk duel WHS, dat uitkomt in de derde klasse B, met 3-1. “Beide ploegen waren niet volledig, maar de manier waarop we gevoetbald hebben staat me aan. Er zit een stijgende lijn in. Het geeft vertrouwen en een ‘boost’ aan de groep. De groep is ook enorm hecht. Iedereen, de geschorsten en geblesseerden, was er tegen Nieuwland. Ze zaten allemaal in de dug-out. Ik ben dan zeventig, maar dat geeft me een heerlijk gevoel.”

“Ik ben niet gemakkelijk en neem geen blad voor mijn mond. Maar ze pakken het op. En zolang we nog geen zeven punten achter staan met nog maar twee wedstrijden te gaan, is er hoop. We hebben de minste verliespunten van de onderste vier ploegen. En al zouden we degraderen, dan nog. Er is dan een basis en ik geloof dat dan nog iedereen bij SKNWK blijft voetballen. Thomas (De Ridder, red.) moet er gewoon blanco aan beginnen. Ik was ook 24 toen ik begon en tweederde van mijn selectie was ouder dan ikzelf.”

Het toverwoord dat de slagingskans aanmerkelijk vergroot is wederzijds respect. En juist die term staat voorin Gerard Olijhoeks woordenboek.

2 reacties op "Gerard Olijhoek bezig aan zijn laatste kunstje"

  1. Gerard je hebt het gelukkig weer een beetje op de rails gekregen en zeker de laatste weken komt dit positief tot uitdrukking. Maar de spelregels zeggen (ook de oude uit 1970) dat een geschorste speler niet in de dugout mag plaats nemen. Ergo niet binnen de afrastering aanwezig zijn. Gestraft heeft meer consequenties dan alleen niet meespelen. Doe er je positieve voordeel mee. Succes de komende tijd en sluit je carriere af met lijfsbehoud van SKNWK in de derde klasse. Zou een huzarenstukje van je zijn met de spelersgroep.

  2. Mooi artikel, goeie vent!!! Als iedereen op het veld dezelfde inzet toont als Gerard, redt het Eerrste het wel!!! Klasse!!!

Reacties gesloten.