Jan de Jonge met Schouwen-Duivelandse verhalen

Jan de Jonge vat Schouwen-Duivelandse verhalen in bundel

door Esme Soesman

NIEUWERKERK – Jarenlang tufte Jan de Jonge uit Nieuwerkerk als fysiotherapeut over Schouwen-Duiveland. De veranderende wereld om hem heen observerend. En zich verwonderend over de ‘altijd weer verrassende’ verhalen achter de mensen die hij ontmoette.

De Jonge legde zijn ervaringen vast in verhalen. Via uitgeverij Free Musketeers heeft hij recent de verhalenbundel ‘Tussen de Hoge Hilleweg en de Lage Maireweg’, (het gebied waar hij de meeste verhalen optekende) op de markt gebracht. Hoewel de verhalen voor velen wellicht heel herkenbaar zijn, zijn de hoofdrolspelers niet traceerbaar. Veel van hen zijn inmiddels verhuisd, danwel overleden. Ook zijn de namen gefingeerd. Bovendien koos De Jonge ervoor al te intieme verhalen niet aan het papier toe te vertrouwen. Dat hij er uiteindelijk wel voor koos zijn aantekeningen van gesprekken die hij voerde met cliënten in verhalen te vatten, is vooral een kwestie van verwondering. “Als anderen daar dan ook plezier aan kunnen hebben is dat helemaal leuk”, verklaart hij zijn keuze die verhalen vervolgens ook nog eens te publiceren.

Als fysiotherapeut (deels) aan huis werd De Jonge regelmatig als klusjesman ingezet. Maar ook als vertrouwenspersoon speelt een fysiotherapeut bij vele cliënten een dubbelrol. Vooral de details hebben De Jonge, die sinds juni vorige jaar met prépensioen is, tijdens al die gesprekken geraakt.

Het boek is voor 18 euro 95 verkrijgbaar via www.freemusketeers.nl of via Jan de Jonge: 06-50524830.


Auteur Jan de Jonge. foto Dirk-Jan Gjeltema