Beleving is terug bij S.K.N.W.K.

Beleving is terug bij SKNWK

door Klaas Verspoor

RILLAND – De 2-1-overwinning in de bekerwedstrijd bij tweedeklasser Rillandia was zeker meegenomen, maar voor SKNWK-trainer Adriaan Nieuwenhuijze was het belangrijker om te zien dat zijn ploeg er weer volledig voor ging. En dat was tijdens de voorbereiding op het seizoen in de ogen van de trainer al anders geweest.

Zo leed SKNWK afgelopen week tegen Bevelanders nog een 1-0-nederlaag. „Toen was er totaal geen beleving en bezieling“, keek de Kruiningse trainer nog even terug. Dat SKNWK tegen het, qua selectie, uitgeklede Rillandia de drie punten pakte, was terecht te noemen. SKNWK speelde in de eerste helft goed. Na rust was het van beide kanten lange tijd echter veel minder. De verklaring daarvoor kan mede gezocht worden in de wissels die aan beide kanten plaatsvonden.

Rillandia speelde tegen SKNWK met geen enkele speler van het vorige seizoen. Corné Nuijens en Mehmet Dolma, als enige overgebleven van het vorige voetbaljaar, waren wegens een schorsing en een blessure nog niet van de partij. De door Peter Sweres opgestelde spelers kwamen of uit het tweede, óf uit het derde, óf uit de jeugd. Met Rillandia heeft de oefenmeester nog een lange weg te gaan.

Adriaan Nieuwenhuijse kreeg de afgelopen weken ook met nog een aantal verrassingen te maken. Zo keerde Jan-Jaap Padmos niet meer terug hij SKNWK, want hij is gestopt met voetballen. Daarnaast is de van Noad’67 overgekomen Leander Rouw – behalve tijdens de fotosessie – wegens werkzaamheden nog niet op de training verschenen. En verder zijn Johan Padmos (rug) en Christian van Vossen (gebroken pols) voorlopig nog niet van de partij. Tel daar de afzeggingen van Sytze Stins (vakantie) en Léon de Bruine (ziek) voor de wedstrijd tegen Rillandia nog bij op en het mag duidelijk zijn dat Nieuwenhuijze flink moest spijkeren aan zijn elftal.

De wedstrijd in poule zes van de districtsbeker bracht al snel aan het licht dat Rillandia vooral centraal op het middenveld dit seizoen een probleem krijgt. Gert-Jan Tierie mocht doen en laten wat hij wilde en het was dan ook niet verwonderlijk dat juist hij in het eerste kwartier voor het meeste gevaar zorgde.

Jan-Willem Meeuwsen van Rillandia stelde echter als eerste de keeper van de tegenpartij op de proef, maar Léon Quik toonde zich paraat op het schot in de achtste minuut. Tierie testte daarna doelman Erwin van de Vreede een aantal malen, maar steeds waren zijn schoten te zwak.

Naarmate de eerste helft vorderde, gingen er bij de thuisploeg steeds meer spelers uit hun positie lopen. Dit tot ongenoegen van trainer Sweres. Voorin kon de hardwerkende Marco Minnaard weinig klaarmaken tegen Martijn Neele en de uitblinkende Mark den Haan.

SKNWK’s beste aanval kwam negen minuten voor rust. Na een aanval via Den Haan, Tierie en Martin Huisman kwam de bal op het hoofd van Jacky de Bruine. Tegendraads kopte De Bruine de bal net over de goal.

Vlak na rust was Rillandia dicht bij de openingsgoal, maar Martijn Neele redde de kopbal van Edwin Clement van de doellijn. In het laatste gedeelte van de wedstrijd sloeg SKNWK toe. Eerst werd een inzet, na een corner, van Leon Goedegebure nog van de Rillandia-doellijn gered. Een minuut later gilde heel Rilland om een strafschop toen Edwin Clement onderuit werd gewerkt in het strafschopgebied van SKNWK. Scheidsrechter Spek floot niet en uit de daaropvolgende aanval opende SKNWK de score. „Scheids, bedankt hé“, klonk het cynisch vanuit de dug-out.

Nadat de snelle Emiel Kuijten goed het overzicht behield, was het Léon Goedegebure die voor 0-1 zorgde. Het kaarsje ging daarna direct uit bij Rillandia. Tierie had korte tijd later al de 0-2 op de schoen maar hij miste. Toch stond Tierie een minuut later aan de basis van de tweede treffer. Met een verre trap bracht hij de counterende Emiel Kuijten in stelling. Met een bekeken lob verschalkte de aanvaller doelman Van de Vreede.

Daarna kreeg SKNWK nog een aantal kansen om verder uit te lopen. Mede door scheidsrechter Spek, die dertien minuten blessuretijd bijtelde, kon Rillandia daarna nog scoren. Uit een vrije trap schoot Jan-Willem Meeuwsen de bal keihard in de kruising. „Als je de bal zo kunt raken…“, waren achteraf de enige woorden van de kansloze Léon Quik, die bij SKNWK voorlopig als eerste doelman ongenaakbaar is.

Rillandia – SKNWK 1-2 (0-0). 80. Leon Goedegebure 0-1, 83. Emiel Kuijten 0-2, 102. Jan-Willem Meeuwsen 1-2. Scheidsrechter: C. Spek (Zevenbergen). Aantal toeschouwers: 100.

SKNWK: Léon Quik, Léon Goedegebure, Frank Broere, Martijn Neele (58. Arjo van de Velde) en Mark den Haan; Maarten Padmos, Gert-Jan Tierie en Martin Huisman; Emiel Kuijten, Jacky de Bruine (56. Leon Pollemans) en Remco Veenboer.