SKNWK stuntte met vijfde keus onder de lat

door Rudy Boogert.

MIDDELBURG – Doorgaans heeft Kloetinge niet zoveel moeite om via een Schouwse tegenstander de volgende bekerronde te bereiken.

Zierikzee ervoer dat een jaar of tien geleden op de meest pijnlijke wijze. De stille hoop op een stuntje bleek na de oorwassing van 0-10 terecht te zijn stil gehouden. De voetballers van Duiveland, die vandaag op eigen veld de Bevelandse grootmacht ontvangen in de tweede ronde, kunnen zich vandaag het beste inleven in de succes story van SKNWK.

Zaterdag 18 oktober 1997 is nog altijd een dag waarover wordt gesproken in Nieuwerkerk. Het was de dag van Wilco de Valk, één van zijn vele overigens, het was de dag van SKNWK en het was níet de dag van Kloetinge. En dat terwijl de club toch als ongeslagen koploper van de eerste klasse naar sportpark Het Springer was gekomen voor het bekerpotje tegen de kersverse tweedeklasser SKNWK. Maar op het bekeken Nieuwerkerkse countervoetbal verkeek de equipe van trainer Diederik Hiensch zich lelijk.

“Ik ga me toch zeker niet aanpassen aan SKNWK”, zei Hiensch in zijn praatje vooraf. Kloetinge speelde daarom gewoon één op één en dat was een spekkie naar het bekkie van SKNWK, in het bijzonder van Wilco de Valk. Met zijn snelheid was de schoolmeester uit Nieuwerkerk de spil van vrijwel elke aanval. In de 1-0 van Peter van der Cingel had hij niet de hand, maar de 2-2 nam hij ‘eigenvoetig’ voor zijn rekening en de beslissende 3-2 vlak voor tijd legde hij panklaar voor Erwin Theunisse.

Net als het huidige Duiveland was SKNWK destijds binnen enkele jaren doorgestoten vanuit de kelder van het amateurvoetbal naar de tweede klasse. En net als het huidige Duiveland gebeurde dat met een gouden generatie van eigen bodem. En net als het huidige Duiveland was het scorend vermogen het handelsmerk. Duiveland heeft daarvoor Dennie le Comte, Ronald Zwager en Barry Steenpoorte, SKNWK zwoer bij De Valk, Theunisse en Jacky de Bruine.

Op de verjaardag van trainer Gerard Olijhoek schreef SKNWK tegen Kloetinge clubhistorie. Een ronde later was het Nieuwerkerkse bekeravontuur alweer klaar na een 5-3-nederlaag tegen Tholense Boys, maar met de stunt tegen Kloetinge had SKNWK zichzelf definitief op de voetbalkaart gezet. En Wilco de Valk had zichzelf in de etalage gespeeld. Anderhalf jaar later stapte hij immers over naar de ‘vijand’ van die 18e oktober. De glans ging toen ook langzaam van de gouden SKNWK-generatie af.

Kloetinge was na het bekerverlies danig van slag. Het verloor prompt ook de volgende twee competitieduels. Vervolgens herpakte de ploeg zich en promoveerde uiteindelijk via de nacompetitie naar de hoofdklasse.

Duiveland mag vandaag (aftrap 14.30 uur) in Oosterland proberen in de voetsporen van SKNWK te treden. Het duel is de topper in de tweede ronde van de districtsbeker: de ongeslagen koploper van de tweede klasse tegen de ongeslagen koploper van de eerste klasse. Duiveland moet het stellen zonder Leen IJzelenberg die een schorsing uitzit, Kloetinge treedt aan zonder Mervin Niemantsverdriet, Corné Schilperoort, Wouter de Craene (allen vakantie) en Mark Schuit (geblesseerd).

Duiveland kan in elk geval wél beschikken over zijn eerste keeper, Kevin Veerhoek. Op die positie had SKNWK twaalf jaar geleden immers een probleempje. Eerste doelman Quik kon niet meedoen, tweede keeper De Bruine kon niet meedoen, derde keeper Hanson kon niet meedoen en ook de keeper van A’s bood geen soelaas. De verrassende vijfde keus onder de lat was noodgedwongen de 35-jarige oud-speler Chris van Oudheusden. Hij had nooit eerder gekeept en maakte daarmee de stunt nog een tikkeltje heroïscher.

1 reactie op "SKNWK stuntte met vijfde keus onder de lat"

  1. Correctie | 24-10-2009 at 13:30 |

    De 3-2 werd gescoord door Michel Flikweert.

    97/98
    SKNWK-Kloetinge 3-2
    Peter van der Cingel 1-0, Marcel Lourens 1-1, Jeffrey van de Velde 1-2, Wilco de Valk 2-2, Michel Flikweert 3-2

Reacties gesloten.