Pieter de Munnik neemt DFS op sleeptouw

door Klaas Verspoor.

NIEUWERKERK – Pieter de Munnik was de personificatie van het verschil tussen SKNWK en DFS. Waar de DFS-speler gretig was en honger had naar de bal, kwam SKNWK overal op het veld een stap te laat.

Het resulteerde in een 5-0-zege voor de bezoekers.

DFS liet er in Nieuwerkerk geen twijfel over bestaan: het elftal van trainer Nico Schoute kan momenteel meer potten breken dan dat van collega Gerjo Prins, al staan beide ploegen (nog) in het rechterrijtje. Toch vond Prins het verschil op het veld niet zo groot. “DFS was in balbezit rustiger. Zij speelden een derby. Wij niet! Het echte verschil zat hem er in dat zij overal gelijk op reageerden en wij pas na één seconde.”

In die luttele tel kan wel het verschil gemaakt worden tussen winst en verlies. Zo leed SKNWK-spits Wesley Goud in de twaalfde minuut balverlies. In een fractie van een seconde ging Jarno Vermeulen er op het spekgladde veld – het eerste uur regende het bijna onafgebroken – met de bal vandoor, waarna hij op de as van het veld De Munnik bediende. Oog in oog met Mike Bakker scoorde hij zijn tiende seizoenstreffer. De DFS-speler was bij alle doelpunten betrokken. “Wij speelden zelf nog niet eens zo goed, maar we scoorden op het juiste moment”, vond De Munnik.


SKNWK-aanvaller Wesley Goud torent hoog boven DFS-verdediger Mariko Rouw uit. Invaller Leonard van Floresteijn kijkt toe. foto Ronald den Dekker

Na de 0-1 kreeg Goud twee kansen op de 1-1, maar hij liet het na om te scoren. In de 39e minuut was Martijn Boot feller in een duel. In een ogenblik zag hij dat De Munnik zich los maakte van Sander Uijl. Via Kevin Veerhoek kwam de bal voor de voeten van Vermeulen, die acht seconden na Boots balherovering voor de 0-2 zorgde. Nog geen minuut later verzuimde SKNWK tot twee keer toe om 1-2 te maken. Eerst haalde Huib Nortier een kopbal van Goud van de lijn en daarna werd de paal geraakt. Waar SKNWK het naliet, sloeg DFS hard toe. De Munnik vloog op rechts langs Uijl, zette voor en in twee instanties scoorde Jeroen Grefkens: 0-3.

Na rust klaarde de lucht wat op voor SKNWK, maar DFS was veruit het gevaarlijkst. Bakker hield Grefkens een paar keer van een goal af, maar in de tachtigste minuut was er ook voor hem geen houden meer aan. Een overtreding van Erwin Nelissen op De Munnik leidde tot een strafschop. De 63-jarige arbiter Van Baardwijk toonde clementie voor Nelissen, door hem een tweede gele kaart te onthouden. Vermeulen maakte zijn tweede goal van de middag.

De Munnik scoorde daarna bijna nog op wonderbaarlijke wijze, maar zijn doorkopbal na een diepe pass van Grefkens verdween net naast de goal. Zes minuten voor tijd was het toch nog raak toen een voorzet van De Munnik door Veerhoek op juiste waarde werd geschat.

Schoute was lovend over zijn uitblinker. “Hij liep de zoden uit het gras, heeft een winnaarmentaliteit en wilt dit soort potjes gewoon winnen. Hij sleepte de hele ploeg mee. De uitslag had nog hoger uit kunnen vallen.” De Munnik zag nog iets: “Lekker dat we eens een keertje de nul hielden.” SKNWK kan daar alleen maar van dromen.

SKNWK-DFS 0-5 (0-3). 12. Pieter de Munnik 0-1, 39. Jarno Vermeulen 0-2, 42. Jeroen Grefkens 0-3, 81. Jarno Vermeulen 0-4 (strafschop), 84. Kevin Veerhoek 0-5. Scheidsrechter: T. van Baardwijk (Sprang-Capelle). Gele kaart: Wilco de Valk (SKNWK), Erwin Nelissen (SKNWK). Toeschouwers: 105.