Het venijn zit in de staart bij staartduel SKNWK

door Klaas Verspoor.

NIEUWERKERK – De verslagenheid was zaterdag groot bij SKNWK, nadat de ploeg met een 2-1-nederlaag tegen Spui van het veld stapte.

De Nieuwerkerkse ploeg is alleen hekkensluiter in de derde klasse A en zit dik in de problemen. SKNWK staat drie punten achter op Domburg en Colijnsplaatse Boys, en vijf op Veere. De ploeg dreigt de aansluiting te verliezen. Volgende week, uit bij Colijnsplaatse Boys, is SKNWK verplicht om de drie punten mee te nemen. Zo niet, dan kan het wel eens een lang seizoen worden in Nieuwerkerk.

Het is nog maar de vraag of dit SKNWK daartoe in staat is. De ploeg is te afhankelijk van een paar bepalende spelers als Wilco de Valk en Robert Padmos. Voor de Nieuwerkerkers is het te hopen dat de geblesseerden – Martin Kiesenberg, Emiel Kuijten en Carlo van der Maas – snel herstellen want de selectie van Gerard Olijhoek kan wel een kwaliteitsinjectie gebruiken.

SKNWK-speler Oleg Bondarenko reageerde na de nederlaag als eerste: “Dit is balen. Als we de hele wedstrijd nu zo spelen als op het laatst… Wij blijven op vier punten steken, terwijl zij punten pakken. Wij blijven op de laatste plaats staan en het zal nu heel moeilijk worden.” Bondarenko’s SKNWK voetbalde zaterdagmiddag met alle goede wil van de wereld, maar kwam ook tegen Spui in bepaalde situaties simpelweg kracht, sluwheid, handelingssnelheid en doortastendheid tekort. “Ze hebben naar vermogen gevoetbald en ik vind het knap dat we na de 0-1 nog zo hebben aangevallen”, verdedigde de zeventigjarige Olijhoek zijn selectie na afloop.

In een hectische slotfase trok Spui aan het langste eind. Die ploeg begon ook al goed aan het duel en in de eerste twintig minuten had de ploeg van trainer Marc de Kunder ook al het verschil kunnen maken. Al na vijf minuten had Ludwig Kalisvaart de 0-1 op zijn slof, maar zijn inzet werd van de doellijn gered. Sebastiaan Dees schoof in de dertiende minuut een tweede serieuze kans naast. Kalisvaart dwong keeper Mike Bakker na een kopbal nogmaals tot een goede redding.

SKNWK kwam daarna beter in de wedstrijd en had vooral via Stefan Vermeer kansen op de 1-0. Doelman Jeroen Bottinga bleek een paar keer een sta-in-de-weg. Via Bondarenko en Robert Padmos kreeg SKNWK voor rust nog een aantal kansjes, maar de grootste kans was vlak voor rust niet besteed aan Leon Goedegebure. Hij schoot van binnen het strafschopgebied hoog over. Daarna redde Bakker nog op een inzet van Kalisvaart.

In de 51e minuut liet De Valk, na een steekpass van Robert Padmos, een unieke mogelijkheid liggen om SKNWK op voorsprong te brengen. De routinier schoot op de paal.

Daarna oogde het spel lange tijd saai en pas in de slotfase leefde het duel weer op. In de 82e minuut ging Padmos op avontuur in het strafschopgebied van Spui. Waar SKNWK even aan een penalty dacht omdat Padmos naar de grond ging, counterde Spui er lustig op los. Via Ludwig Kalisvaart kwamen de bezoekers op een 1-0-voorsprong.

SKNWK legde zich er nog niet bij neer, want twee minuten na de 0-1 knalde René Verschoor uit een vrije trap van Goedegebure de 1-1 achter Bottinga. Invaller Ad Verlinde bezorgde Spui zijn ploeg een minuut later de overwinning. Al kopte De Valk met het hoofd nog bijna de 2-2 binnen.

“Ik vond onze overwinning verdiend”, zei De Kunder. Olijhoek was het daar niet mee eens: “Het waren twee ploegen die met veel inzet speelden. Het was een boeiende wedstrijd. De jongens zitten nu in de kleedkamer en zeggen dat we het gewoon hebben weggegeven. We hebben best mogelijkheden gehad. Normaal gesproken moet je hier minimaal een punt hebben, maar de gelukkigste ploeg heeft drie punten gepakt.”